تلاش برای حضور جدیتر زنان نویسنده در ادبیات داستانی/ شهرداری تهران بودجه حمایتی انجمن قلم را پرداخت کند
راضیه تجار رئیس تازه انجمن قلم ایران میگوید: ۳ سال است که بودجه حمایتی انجمن قلم ایران از سوی شهرداری تهران پرداخت نشده است، او از زاکانی خواسته است تا نگاهی ویژهتری به انجمنهای فرهنگی علیالخصوص انجمن قلم ایران داشته باشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی مشق شب، بیست و چهارمین جلسه دوره دوازدهم هیئت مدیره انجمن قلم شامل محمد سرشار، مریم پوریامین، رضا اسماعیلی، احمد شاکری، رحیم مخدومی و علیالله سلیمی (بازرس) در روزهای گذشته برگزار و راضیه تجار با اکثریت آرا به ریاست این انجمن انتخاب شد. پیش از این محمد سرشار عهدهدار این مسئولیت بود.
انجمن قلم ایران از اواخر سال 1377 شکل گرفت و در ششم خرداد سال 78 رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. این انجمن در حال حاضر دارای 200 نفر عضو است و تنها تشکل رسمی فراگیر قانونی از اهالی قلم به شمار میرود.
به مناسبت انتخاب تجار به ریاست این دوره انجمن قلم ایران با وی گفتوگویی داشته است. این گفتوگو به شرح ذیل است:
* خانم تجار مدتها است که شما در هیات مدیره انجمن قلم حضور دارید و اکنون به عنوان ریاست انجمن انتخاب شدهاید، با توجه به سابقهای که در انجمن دارید و حالا که سکان مدیریت را در اختیار دارید، مهمترین برنامه شما چیست؟
بله، من در حقیقت از ابتدای تاسیس انجمن حضور داشتم، هم در هیئت موسسان، هم به عنوان دبیر و هم عضو هیئت مدیره حضور داشتم، حالا نیز با توجه به اینکه آقای سرشار بیرون از انجمن فعالیت دیگری نیز داشتند، این جابهجایی پیش آمد.
اما؛ در مورد برنامههای پیش روی انجمن باید بگویم طبیعتاً در دورههای گذشته فعالیتها و سیاستهای کارآمدی در انجمن اجرایی شده که تمام این موارد با قوت ادامه خواهد یافت و البته تقویت میشود. به عنوان مثال اکنون انجمن دارای 200 عضو از جمله شاعران و نویسندگان در سراسر کشور است که قبلاً برخی امکانات رفاهی برای اعضاء تدارک دیده شده، از جمله امکان اسکان در مراکز زیارتی و سیاحتی و تسهیلات مختلف، بنده نیز به عنوان رئیس جدید قطعاً تلاش میکنیم این تسهیلات و امکانات را بسط و گسترش دهم.
از سوی دیگر برنامهریزی خواهم کرد که دیدارهای بیشتری میان اعضاء شکلگیر تا این دیدارها موجب وفاق و همدلی بیشتری در میان اعضاء باشد.
ارتباط با اعضا پررنگتر خواهد شد
به عبارت دیگر درصدد خواهم بود که ارتباط با اعضا بیش از گذشته پررنگ شود، علاوه بر این برای فراهم کردن تسهیلات بیشتر برای اهالی قلم با مراکز و نهادهایی که در این زمینه وظیفهای بر عهده دارند نکته دیگری است و مذاکراتی با این نهادها در حال انجام است، همچنین در تدارک تدوین طرحها و برنامههایی برای ارائه به نهادهای مختلف در زمینه برقراری ارتباط بین نویسندگان و شاعران و اهالی قلم با آنها هستیم، اگر ارتباط بین اهالی قلم و نهادهای فرهنگی و هنری و حتی اقتصادی بیشتر شود، در حوزه فرهنگی پیشرفت قابل توجهی خواهیم داشت.
* به نظر میرسد، اهم برنامه شما ارتباط با نهادها و دستگاههایی است که میتوانند انجمن را در رسیدن به اهدافش یاری کنند؟
بله، انجمن قلم ایران مرکزی نیست که تولید مالی داشته باشد، ما اصلاً به این حوزه ورود نمیکنیم. 24 سال از عمر انجمن میگذرد و 22 دوره است که جشنواره قلم زرین را برگزار میکنیم، با وجود همه مشکلات ما انجمن را زنده نگه داشتهایم، آن هم با حمایتهای مالی بسیار اندک. با وجود همه این حمایتها انجمن هیچگاه هیچ نوع دخالتی را در جشنوارهها، داوریها و … نپذیرفته است و کاملاً مستقل عمل کرده است. به دنبال این هستیم که حمایتها از انجمن بیشتر شود تا بیشتر بتوانیم به اعضا خدماترسانی کنیم. بهعنوان مثال در این زمینه با نهاد کتابخانههای عمومی کشور مذاکراتی داشتهایم.
توجه به حضور جدیتر زنان در عرصه ادبیات
* شما در مقام یک نویسنده نگاهی به ادبیات زنانه داشتهاید و در سخنانتان بارها به اهمیت حضور بانوان نویسنده در ادبیات اشاره کردهاید، حضور یک نویسنده زن در مقام رئیس انجمن قلم ایران آیا با توجه به این نگاه میتواند سرمنشا تحولاتی در زمینه حضورجدیتر زنان نویسنده در عرصه ادبیات شود؟
بله، ان شالله چنین خواهد بود و تلاش من نیز همین است، حضور جدیتر زنان نویسنده در ساحت ادبیات داستانی این روزها بیش از گذشته به چشم میآید، البته ما در انجمن فارغ از جنسیت، از هرفردی که کارخلاقانه و هنرمندانه در عرصه شعر، داستان و پژوهش داشته باشد، حمایت خواهیم کرد. اما با توجه به اینکه زنان بعد از مردان به عرصه داستاننویسی در ایران ورود کردند و اکنون نیز حضور آنها به صورت خودجوش جدیتر شده، این توجه ویژه را خواهیم داشت. البته شخصاً چندان عقیدهای به جداسازی در این زمینه ندارم، معتقدم اگر اثری خوب باشد فارغ از جنسیت، مسیر خود را پیدا میکند. با این حال هر کمکی از دست ما برای حضور جدیتر نویسندگان زن برآید، دریغ نخواهیم کرد.
*در سالهای اخیر ادبیات کودک و نوجوان با نگاه جدیتر از سوی نهادهای فرهنگی دنبال شده است، رهبر انقلاب نیز در بازدید از نمایشگاه کتاب بر ضرورت توجه به تالیف در این زمینه سخن گفتند، انجمن به حوزه کودک و نوجوان چه نگاهی خواهد داشت؟
در حوزه کودک و نوجوان نویسندگان شاخصی داریم که بسیاری از آنها عضو انجمن هستند، تلاش خواهیم کرد که در این حوزه با توجه به اقتضائات و موارد موجود، نقش موثرتری داشته باشیم، یقیناً ما به عنوان انجمن در معرفی این آثار باید نقش موثرتری داشته باشیم، اگر لازم است با نویسندگان این حوزه جلسات هماندیشی داشته باشیم و … همانطور که اشاره شد این حوزه مورد تاکید مقام معظم رهبری است، بنابراین همه نهادهای مرتبط از جمله انجمن وظیفه دارند به این تاکید توجه و در راستای اجرایی شدن آن برنامهریزی کنند.
* برخی از منتقدان بر این باورند که انجمن قلم باید در حوزه فرهنگ خصوصاً ادبیات و شعر فعالانهتر موضعگیری کرده و فعالانهتر حضور جدیدر این عرصه داشته باشد، نظر شما در این زمینه چیست؟
بله، در این زمینه باید فعالتر برخورد کنیم و انشالله چنین خواهد شد، حوزههایی که شما به آنها اشاره کردین حوزههایی نیست که بیتوجه از کنارش عبور کنیم.
* به مسائل مالی و بودجه اشاره کردید، در این زمینه مسئولان فرهنگی دولت چه اندازه با شما همراهی داشتهاند؟
من آرزو میکنم نگاه ویژهای به حوزه فرهنگ از طرف دولت مردان فرهنگی ما وجود داشته باشد، همان گونه که در زمینه ورزش، سینما و مسائلی از این دست سرمایهگذاری و حمایت میشود، برای انجمنها هم نگاه ویژهای وجود داشته باشد. مخصوصاً انجمن قلم که سابقه طولانی دارد و جزو اولین انجمنهای به ثبت رسیده است و بسیاری از نویسندگان و شاعران و منتقدان مطرح کشور عضو آن هستند، باید از حمایتهایی که برایش تعریف شده بهرهمند شود، برای نمونه انجمن قام طبق قانون در شهرداری در ردیف بودجه حمایتی قرار دارد، بودجهای که حداقل 3 سال اخیر اختصاص نیافته است، من از جناب آقای زاکانی شهردار تهران انتظار دارم که نگاه ویژهای به انجمنهای فرهنگی خصوصاً انجمن قلم داشته باشد.