دوران کودکی، بهترین زمان برای آموزش کارآفرینی
جامعه امروز ایران شریف ما بیشتر از هر زمان دیگری به افراد خلاق، نوآور و کارآفرین احتیاج دارد. مهارتهای کارآفرینی در واقع مهارتهایی مهم و کلیدی برای همهی جنبههای زندگی هستند.
پرسش اصلی این است که ما چگونه میتوانیم روحیه کارآفرینی را در وجود نسل آینده پرورش دهیم و از آنها انسانهایی بسازیم که برای دستیابی اهداف و آرمانهای خود بی وقفه تلاش کنند؟
آیا ما واقعا به کارآفرینان بیشتری نیاز داریم؟
کسب و کارهای کوچک واقعا ستون فقرات اقتصاد هستند. تقریبا نیمی از نیروی کار بخش خصوصی آمریکا توسط کسب و کارهای کوچک استخدام میشوند. تحقیقات نشان دادهاند که کسب و کارهای کوچک در مقایسه با شرکتهای بزرگتر ثبت اختراع، ۱۶ برابر اختراعات بیشتری به ثبت رساندند. ما همیشه علاوه بر دکتر، وکیل و حسابدار، به کارآفرین هم نیاز داریم. ما باید به این فکر کنیم که چطور میتوانیم به دختران و پسران انگیزه بدهیم مانند کارآفرینان فکر کنند و در این راه مربیگری آنها را بر عهده بگیریم.
مشکلی که در مدارس وجود دارد،در مدارس ابتدایی، کودکان را از تفکر کارآفرینی دلسرد می کنند.
سیستم مدرسه می خواهد دانش آموزان به جای ساخت پروژههای موردنظر خود، روی تکالیفی که به آنها داده میشود تمرکز کنند. اگر این کار را انجام دهند جایزه میگیرند و در غیراینصورت تنبیه خواهند شد. مشاوران معمولا کودکان را تشویق میکنند به دنبال شغلهای سنتی (شغلهایی که به تحصیلات دانشگاهی نیاز دارند) بروند. درمدرسه معمولا صحبتی از راه اندازی کسب و کار نمیشود.
البته دروسی مثل ریاضی، انگلیسی و … هم مهم هستند. ولی نکته اینجاست که سیستم مدرسه مانع از تفکر کارآفرینانه در یک سطح بنیادی میشود. مدارس دانش آموزان را طوری تربیت میکنند که در آینده کارمندان خوبی بشوند.
ویژگی های کارآفرینی مثل تمایل به ریسک و نافرمانی(صفتی که اتفاقا در بین نوجوانان به حد کافی رایج است) به طور کلی صفاتی منفی دانسته میشوند و به جای اینکه پرورش یابند سرکوب میگردند.
پس ما چطور کارآفرینی را به کودکان آموزش دهیم؟
ممکن است شما خودتان فرزند داشته باشید یا حتی اگر عمه یا عمو باشید یا دوستانی داشته باشید که صاحب فرزند هستند، می توانید در زندگی آنها نقش داشته باشید و به آنها انگیزه بدهید که وقتی بزرگ شدند مثل شما یک کارآفرین باشند. در ویدیوی زیر کامرون هرالد دربارهی این صحبت میکند که چگونه در کودکی کسب و کارهای مختلفی را راه اندازی کرده است به عقیده اوکودکی که از مدرسه دلزده شده، در کلاس ها مردود میشود، با هم کلاسی هایش در تضاد است: این کودک شاید کارآفرین باشد. او در کنفرانس TEDxEdmonton از سرپرستی و آموزشی صحبت میکند که به شکوفا شدن کارآفرینان بالقوه-چه در کودکی و چه در بزرگسالی- کمک میکند.
در ادامه، برخی از صفات کلیدی کارآفرینی و ایده هایی برای پرورش این صفات در کودکان را مطرح خواهیم کرد:
حل مسئله:
وقتی صاحب یک کسب و کار باشید به صورت یک فعالیت روزانه به حل مسائل میپردازید. کارمندان، مشتریان، کامپیوترها و خیلی چیزهای دیگر مشکل دارند. شما نمی توانید این مشکلات را نادیده بگیرید بلکه باید گزینههای خود را ارزیابی کرده و راهی برای حل مشکل بیابید، حتی اگر این راه اشتباه باشد. کودکان معمولا بیشتر از بزرگسالان بدون فکر و سریع عمل میکنند، چون هنوز نتایج انتخابهای بد را تجربه نکرده اند.
با روشهای زیر میتوانید مهارتهای حل مسئله را به کودکان بیاموزید:
♦ شناسایی مسئله و صحبت در مورد آن
♦ مطرح کردن ایده ها برای راه حل های احتمالی
♦ لیست کردن منافع احتمالی یا نتایج هر روش
♦ قاطع بودن و اقدام کردن
♦ به آنها اجازه دهید نتایج منفی یا آثار تصمیمات خود را تجربه کنند(تا جایی که این نتایج خطری نداشته باشند).
تمایل به کسب درآمد:
وقتی کودکان به اندازه ی کافی بزرگ شدند به آنها بیاموزید که به لطف تبلیغات، پول خواستن زیاد سخت نیست. کودکان یاد میگیرند که در سنین جوانی پول چقدر جذاب است، ولی یک تفاوت بزرگ بین پول خواستن و تمایل به کسب درآمد وجود دارد. برای کسب درآمد باید کار کرد و کودکان قدر پولی را که با کار به دست میآورند، بیشتر از پولی که دستی و بدون کار می گیرند میدانند.
نحوهی فروش:
به جای اینکه کارهای روزانه را به کودکان خود سپرده و به آنها دستمزد بدهید(که این روش، کارمند بودن را به آنها میآموزد)، آنها را تشویق کنید کاری را که فکر میکنند لازم است انجام دهند و سپس بعد از انجام آن کار، در مورد قیمت مذاکره کنند. ولی فروش به پدر، با فروش به افراد غریبه کمی فرق دارد. به همین خاطر فروختن روزنامه یا شکلات، تمرینی باارزش برای کارآفرینان آینده است.
در این صورت آنها یاد میگیرند چطور با بزرگسالان صحبت کنند و ترسشان میریزد و به جای این که نق بزنند فلان چیز را میخواهم، قانع میشوند.
خدمات به مشتریان:
وقتی با موفقیت مشتری خود را متقاعد می کنید که با شما تجارت داشته باشد، می توانید او را خوشحال نگه داشته و وعده هایی را که به او داده اید محقق نمایید. در این صورت شغل هایی مثل صندوقدار که مهارتهای خدمات به مشتریان را میآموزند می توانند به کودکان کمک کنند که در زندگی آینده، کسب و کار خودشان را راه بیاندازند.
سرسختی:
کارآفرینان گاهی اوقات یا شاید به مدت طولانی در حال کشمکش هستند تا چیزی را که میخواهند با سعی و کوشش و تقلا کردن به دست آورند. ولی این قضیه کمی سخت به نظر میرسد چون شما به عنوان یک والدین هرگز نمیخواهید فرزند خود را ناراحت، در حال کشمکش، یا ناامید ببینید، ولی به هر حال مهم است که به آنها بیاموزید هیچ چیز ارزشمندی آسان به دست نمیآید و فقط به خاطر شکست یا سخت بودن کاری، نباید آن کار را رها کرد.
بهتر است کودکان به جای اینکه همه چیز به دستشان داده شود و نیازی به تحمل سختی ها نداشته باشند، در سنین پایین یاد بگیرند تحمل و استقامت داشته باشند.
خلاقیت:
خلاقیت معمولا ارتباط نزدیکی با هنر دارد. کارآفرینان، خلاق ترین افراد هستند و شاید تنها کسانی باشند که خودشان شغل خود را ایجاد میکنند. کارآفرینان باید هوشیار باشند و توجه کنند که مردم نیاز دارند(تقاضا)، پس باید برای آن نیاز یک راه حل بیابند(عرضه)، و سپس آن راه حل را با قیمتی مناسب به آنها بفروشند، سود کسب کنند، رقابت نمایند، و الی آخر….
شما چطور می توانید خلاقیت را به عنوان یک مهارت آموزش دهید؟
کودکان باید وقت زیادی داشته باشند تا بازی های بدون ساختار انجام دهند تا بتوانند از تخیل خود استفاده کنند. برخی افراد گمان میکنند تکنولوژی مانع خلاقیت است، ولی استفادهی صحیح از تکنولوژی میتواند به خلاقیت کمک کند. میتوان به همراه تکنولوژی مدرن، از فعالیت های سنتی تر مثل یادگیری یک ابزار یا نقاشی بهره گرفت تا کودکان یاد بگیرند که میتوانند آزادانه به تخیلات خود فکر کرده و به دنبال ایده های خود باشند.
رهبری:
با روش های مختلفی میتوان رهبر بودن را به کودکان آموزش داد. مثلا میتوانید برای آنها یک الگو مشخص کرده و خودتان رهبر خوبی باشید تا آنها هم یاد بگیرند. میتوانید آنها را به مشارکت در فعالیتهای تیمی تشویق کنید و مشاهده کنید که آنها چطور با کودکان دیگر تعامل برقرار میکنند. اگر آنها دچار مشکل شدند یا اگر یک کودک دیگر رفتاری ناعادلانه داشت، سریع دخالت نکنید. اجازه دهید آنها خودشان مشکلات شان را برطرف کنند.
شبکه سازی:
اگر به طور محلی و بین المللی، آنلاین و آفلاین، با گروه گسترده ای از افراد در ارتباط باشید میتوانید برای مشاوره از آنها بهره بگیرید، ایدههای جدیدتان را با آنها در میان بگذارید، آنها را در پست های مناسب به کار بگیرید، یا از آنها بخواهید شما را به افرادی که میشناسند معرفی نمایند.
میتوان از سنین پایین کودکان را تشویق کرد به مردم علاقه داشته باشند. بدین منظور میتوانید به آنها اجازه دهید به مکالمات والدین و سایر بزرگ ترها گوش کرده و سوال بپرسند. اگر بخشی از یک گروه اجتماعی هستید، پسر یا دختر خود را تشویق کنید تا علاوه بر کودکان هم سن و سال خود، به افراد بزرگ تر از خودشان هم نزدیک شده و با آنها صحبت کنند. طبیعتا آنها ممکن است از این کار خجالت بکشند ولی با تمرین، حتی ترسوترین کودکان هم میتوانند ترس را کنار گذاشته و ارزش برقراری روابط با افراد جدید را یاد بگیرند.
نتیجه گیری:
کودکان، آیندهی ما هستند و اگر شما کارآفرینی هستید که بر فرزندان خود یا فرزند شخص دیگری تاثیر میگذارید، باید به این فکر کنید که ما چطور میتوانیم آنها را به رهبران و کارسازان آینده تبدیل کنیم.
#کارآفرینی
#والدین
#مدرسه
#کودکی
# روزنگار مشق شب:
#روزنگار #تقویم #تقویم مشق شب #رویدادتاریخی #رویدادمذهبی #رویدادملی #ولادت #وفات
7مرداد:
#روز تجلیل از اسرا ومفقودان
#روز فوتبال
#روز والدین
#روز شیک شکلات
#روز هپاتیت
#جشن اَمردادگان
#زادروز رضا هوشمند