وقتی کسی کار اشتباهی انجام میدهد که باعث ناراحتی شما میشود ممکن است بگویید هیچ وقت او را نمیبخشید. حتی ممکن است بعد از اینکه عصبانیتتان از بین رفت باز هم از او کینه به دل داشته و در پی تلافی کردن باشید. این یک اتفاق عادی است اما باید بدانید که نبخشیدن افراد بیشتر از اشتباهی که در حقتان صورت گرفته به شما آسیب میزند.
امروز میخواهیم با هم یاد بگیریم که چطور میتوانیم شخصی که باعث آزار و حتی عصبانیت ما شده است را ببخشیم.
با معنای واقعی بخشش آشنا هستید؟
معمولا معنی بخشش به خوبی درک نمیشود و به این دلیل برای ما موضوعی چالش برانگیز است. ممکن است فکر کنید وقتی شخصی را میبخشید به این معناست که باید اتفاق پیش آمده را فراموش کنید و رابطهتان با آن شخص دوباره مثل قبل باشد. اما بخشیدن یک معنای ساده دارد: کنار گذاشتن عصبانیت، آسیبدیدگی و هیجان منفی.
وقتی کسی را میبخشید ممکن است قبول کرده باشید اتفاقی است که افتاده و دیگر از آن گذشته است، یا اینکه بگویید مردم میتوانند اشتباه کنند و به جای کینه توزی تصمیم بگیرید مهربانی را شروع کنید.
حالا کمی فکر کنید و ببینید آیا آمادهی بخشیدن هستید؟ آیا میدانید برای بخشیدن باید از کجا و چطور شروع کنید؟ اگر دوست دارید دیگران را ببخشید ولی نمیدانید چطور این کار را شروع کنید، نگران نباشید. امروز قرار است اینجا همین کار را با هم یاد بگیریم.
بخشش چه تأثیری در روحیهی ما میگذارد؟
بسیار از افراد بخشش را امری مقدس میدانند و مطمئن هستند که با انجام آن احساس درونی بهتری خواهند داشد. اما باید بدانید که بخشش بیشتر از احساس خوب درونی برای شما کار میکند.
بخشش کمک میکند که بهبود پیدا کنید
کینه توزی میتواند شما را ترشرو و بداخلاق کند و در نهایت مانع آرامش شما شود. وقتی نمیتوانید دیگران را ببخشید، زخمها عاطفه شما هم بهبود پیدا نمیکنند. کیم اگل، یک درمانگر در سن دیگو کالیفرنیا، میگوید: «وقتی کسی را میبخشید به معنای تأیید اشتباه او نیست، در واقع شما تصمیم میگیرید بار سنگین احساسات گره خورده و موضوعات حل نشده را زمین بگذارید تا بتوانید سبکتر به مسیر خود در زندگی ادامه دهید.»
بخشش به شما اجازه میدهد تا دردها را کنار بگذارید و با قلبی سبکتر زندگی کنید. به عبارت دیگر بخشش این امکان را برای شما به وجود میآورد تا قبل از اینکه تمام زندگیتان را درگیر عصبانیت و کینه کنید از این احساسات منفی دور شده و از لحظات زندگی لذت ببرید.
بخشش میتواند کیفیت روابط شما را بهتر کند
عصبانی بودن از شخصی که شما را آزار میدهد و پناه بردن به این احساس فقط در رابطهی شما و آن شخص تأثیر نمیگذارد. کینه و احساس عصبانیت میتواند آنقدر زیاد شود که به روابطتان با افراد دیگر نشت کرده و آنها را هم تحت تأثیر خود قرار دهد.
بخشش میتواند بر همهی روابط، حتی رابطه با خودتان، تأثیر مثبت بگذارد.
در این حالت ممکن است زیاد حوصلهی عزیزانتان را نداشته باشید و در ایجاد روابط جدید به مشکل بر بخورید. بخشش به جای عصبانیت میتواند میزان مهربانی را در شما افزایش داده و تأثیر مثبت و مستقیم بر روی اعتماد به نفستان در رابطه با افراد مختلف داشته باشد.
بخشش چه تأثیری بر جسم ما میگذارد؟
شاید باورش سخت باشد اما بخشش برای سلامتی هم مفید است. با تمرین بخشش و انجام آن میتوانید سلامت عمومی بدنتان را تأمین کنید. با توجه به تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶، بخشش میتواند سطح استرس را کم کند. همانطور که میدانید کاهش استرس مزایای سلامتی بسیار زیادی مثل کاهش فشار خون، کاهش اضطراب، بهبود خواب و افزایش عزت نفس دارد.
بخشش میتواند بر همهی روابط، حتی رابطه با خودتان، تأثیر مثبت بگذارد
همچنین با بخشیدن افراد جلوی عصبانیتهای بیدلیل را میگیرید. عصبانیتهای مکرر میتواند باعث ایجاد مشکلات فشار خون، تنشهای عضلانی، مشکلات قلبی و کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن شود. پس با بخشیدن افراد علاوه بر ایجاد احساس آرامش، از درگیری با بیماریهای قلبی و ایمنی هم جلوگیری میکنید.
بخشش شما را برای آشتی کردن آماده میکند
قبل از هر چیز باید بدانید که میتوانید بدون از سر گیری روابط با شخص مقابل، او را ببخشید. شما میتوانید با علم به اینکه دیگر با شخص مقابل رابطهای نخواهید داشت او را ببخشید. با توجه به شرایط موجود در آن رابطه حتی میتوانید دیگر هیچ تماسی با آن شخص نداشته باشید.
بالاتر اشاره کردیم که همه میتوانند اشتباه کنند. بخشیدن یکی از عزیزانتان که شما را آزرده کرده است میتواند دریچهای برای ترمیم روابط باز کند. در موارد بیشماری بخشیدن میتواند به شخص آزاردهنده نشان دهد که چطور بدون اینکه بخواهد به شما آسیب زده است. ممکن است بخشش روابطتان را بلافاصله اصلاح نکند اما یک شروع خوب برای از بین بردن موانع است.
فکر میکنید برای بخشش دیگران آمادهاید؟
اگر نمیتوانید بلافاصله کسی را ببخشید اشکالی ندارد. ممکن است برای رسیدن به نقطهی بخشش زمان لازم داشته باشید. وقتی قرار است کسی را ببخشید اصالت در تصمیمگیری اولین و مهمترین شرط است. بخشش اجباری به درد هیچ کسی نمیخورد و پس از آن متوجه میشوید که هنوز در حال تحمل رنج و عصبانیت هستید.
اگل میگوید: «وادار کردن خودتان به انجام کارهایی که واقعا و از صمیم قلب دوست ندارید در شما عدم انطباق درونی ایجاد میکند.» شما میتوانید با پرسیدن این سوالات از خودتان که «من برای چه کسی این کار را انجام میدهم؟» تشخیص دهید که آمادهی بخشیدن افراد هستید یا نه.
بخشیدن اتفاقی است که به دو دلیل زیر پیش میآید:
- به جریان انداختن نیروی بخشش (این کار یک اتفاق درونی است.)
- ترغیب شدن برای بخشش توسط عزیزان و اطرافیان
در نهایت این شما هستید که تصمیم میگیرید ببخشید یا نه و فراموش نکنید که اگر فقط به خاطر درخواست دیگران تصمیم به بخشش میگیرید در واقع شخص بخشندهای نیستید. این نوع از بخشش نیاز شما را برآورده نمیکند و حتی ممکن است در شما احساس ناامیدی ایجاد کند.
آیا برای بخشش با خودتان به نتیجه رسیدهاید؟
همهی ما بعد از تجربهی بیعدالتی و خیانت نیاز به مدت زمانی داریم تا احساسات سختی که تجربه کردهایم را پردازش و دستهبندی کنیم. زندگی با آن احساسات بسیار دردناک است و وقتی کمی از آنها فاصله بگیریم تازه متوجه واقعیت میشویم.
آیا وقتی به اتفاق پیش آمده فکر میکنید دوست دارید شخص مقابل را مجازات کنید یا میتوانید بپذیرید که عوامل زیادی در پیش آمدن آن موضوع نقش داشته است؟ رسیدن به این واقعیت که افراد آزاردهنده خودشان هم از آن اتفاق درد میکشند میتواند به شما در تصمیمگیری برای بخشیدن کمک کند.
آیا حاضر هستید که کارهای لازم برای بخشش را انجام دهید؟
شما میتوانید فقط بگویید «من تو را میبخشم.» و رابطهتان را با آن شخص به پایان برسانید. با این کار شما از عصبانیت و درد این اتفاق رها شدهاید و انتخاب کردهاید که بار آن را به دوش نکشید.
همچنین این موضوع نشان میدهد که در این فرآیند شرایط طرف مقابل را هم درک کردهاید و او را مورد لطف و عطوفت خود قرار دادهاید. فراموش نکنید که تصمیم گرفتن به بخشش فقط شروع کار است و ممکن است بعد از مدتی با یادآوری خاطرات آن اتفاق دوباره صدمه ببینید. پس تدوام در این مسیر و ثابت قدم بودن مهمترین کاری است که باید انجام دهید.
چطور بخشش را شروع کنیم؟
بعد از اینکه واقعا تصمیم به بخشش گرفتید باید این کار را در ۵ مرحله انجام دهید:
۱. از احساستان صحبت کنید
قبل از اینکه شخصی را ببخشید احساساتی که دربارهی اتفاق پیش آمده دارید به زبان بیاورید. برای اینکه بتوانید این کار را انجام دهید ابتدا باید تمام احساساتی که دارید، حتی احساسات ناخوشایند و ناخواسته، را بپذیرید. یک روش خوب برای بیان احساسات به صورت کامل این است که با شخص معتمدی دربارهی آن صحت کنید. حتی میتوانید وارد جزییات اتفاق نشوید و فقط از احساساتی که با آن درگیر هستید صحبت کنید. دریافت پشتیبانی عاطفی از شخص معتمد کمک بسیار زیادی به شما میکند.
این افراد احتمالا قبلا هم به شما کمک کردهاند تا اتفاقات بد و رنجآور را پشت سر بگذارید پس برای شروع مسیر بهبودی احساسی، از آنها کمک بگیرید. اگر برای شناخت احساساتتان نیاز به تمرکز و آرامش دارید مدیتیشن کنید. پذیرش و بخشش یک شبه اتفاق نمیافتد اما تصمیم برای انجام این کار شما را در مسیر درستی قرار میدهد.
۲. بخش مثبت ماجرا را هم ببینید
وقتی یک اتفاق باعث آزردگی ما میشود فقط مشکلات آن را میبینیم و نمیتوانیم مزایایی که برای ما ایجاد کرده است را درک کنیم. شاید بگویید اتفاقات بد هیچ مزیتی ندارند اما بهتر است قبل از اینکه با قطعیت این جمله را بگویید چند اتفاق ناگوار را که در گذشته پیش آمده مرور کنید تا تأثیر مثبتش را در زندگیتان ببینید. گذشت زمان باعث میشود فضای احساسی بیشتری داشته باشید و جنبههای مختلف ماجرا را بررسی کنید.
بگذارید با یک مثال این بحث را پیش ببریم. فرض کنید که شریک زندگیتان به شما خیانت کرده است. شاید به شما بگوید این خیانت هنوز پیش نیامده بوده و قبل از پیش آمدن اتفاق شما فهمیدهاید. این موضوع به شما فرصت داده تا چشمتان را به روی واقعیتهای رابطه باز کنید و مشکلات موجود در آن را با دید منطقی ببینید.
۳. اول چیزهای کوچکتر را ببخشید
اگر بخشیدن فردی که آسیب بزرگی به شما زده برایتان سخت است لازم نیست همان لحظه او را ببخشید. به جای اینکه به خودتان سخت بگیرید سعی کنید برای شخص مقابل دلسوزی کنید. انتقام گرفتن طبیعی است اما میتوانید با بخشیدن خود را آسوده کنید. برای اینکه بخشیدن چنین اتفاق بزرگی برایتان راحت شود میتوانید با اتفاقات روزمره زندگیتان شروع کنید. از اتفاقات و ناراحتیهای کوچک بگذرید و افراد را ببخشید تا این کار روش زندگیتان شود.
۴. خودتان را ببخشید
وقتی خودمان را بابت یک اتفاق مقصر بدانیم و سرزنش کنیم در واقع داریم با فرآیند بخشیدن در اندازهی کوچک دستوپنجه نرم میکنیم. دلسوزی برای خود و گذشت از اشتباهات ابزار مهمی برای ایجاد آمادگی در بخشیدن دیگران است. به یاد داشته باشید اگر شخص دیگری تصمیم میگیرد به شما آسیب برساند شما مقصر نیستید. پیشنهاد میکنیم اگر در بخشیدن او، مخصوصا در زمانی که هیچ کار اشتباهی انجام ندادهاید، مشکل دارید از یک رواندرمانگر کمک بگیرید.
۵. حالا ببخشید
وقتی تمام این مراحل را گذراندید و آمادهی بخشیدن شدید، طرف مقابل را ببخشید. به همین راحتی!
چند نکته برای پیشروی در مسیر بخشش
اگر شما نتوانید کسی را واقعا ببخشید ممکن است فرآیند بخشش برایتان با دشواری زیاد پیش برود. ایگل میگوید: «بخشش با شما آغاز میشود و پایان مییابد. شما میتوانید بدون توجه به وضعیت خود با طرف مقابل، او را ببخشید.» برای بخشش نیازی به برقراری ارتباط با شخص دیگر ندارید چون این کار اساسا به نفع شما است. برای اینکه بتوانید مسیر بخشش را راحتتر بگذرانید میتوانید از نکات زیر کمک بگیرید:
۱. یک نامه بنویسید
اگر ترجیح میدهید با طرف مقابلتان تماس حضوری نداشته باشید برای ابراز احساساتتان از نامه کمک بگیرید. شما میتواند در نامه تمام احساسات و تجربهتان از آن اتفاق را به شکل کامل شرح دهید و نگران قطع شدن صحبتتان نباشید. شما حق دارید که دلیل ناراحتیتان را بگویید.
۲. احساساتتان را با شخص دیگری درمیان بگذارید
ممکن است به شخصی که میخواهید ببخشید دسترسی نداشته باشید. ممکن است محل زندگیاش را عوض کرده باشد یا حتی از دنیا رفته باشد. عدم دسترسی به طرف مقابل میتواند یک مانع بزرگ در مسیر بخشش باشد. در این شرایط میتوانید احساسات و تجربهی خود را با یک شخص مورد اعتماد، که میدانید شرایط را درک میکند، درمیان بگذارید. اگر شخصی را برای این کار پیدا نمیکنید میتوانید از یک درمانگر کمک بگیرید.
۳. برنامههای تولید شده توسط محققان بخشش را ببینید
تمرین برای بخشیدن افراد میتواند چالش برانگیز باشد. این موضوع کاملا قابل درک است که در این مسیر باید با مسائل زیادی مبارزه کنید اما مجبور نیستید تنها در این مبارزه شرکت کنید. سخنرانیها و کتابهایی که توسط رهبران معنوی در زمینهی بخشش منتشر شده است را ببینید و بخوانید. این کار به شما کمک میکند که با انگیزهی بیشتری در این مسیر قدم بردارید.
۴. ادامه بدهید
شما بخشیدهاید اما فراموش نکردهاید، اشکال ندارد. ممکن است خاطرات آن اتفاق تا مدت طولانی در ذهنتان پررنگ باقی بماند اما بخشش به شما این اجازه را میدهد تا رو به جلو حرکت کنید. با تمرکز بر روی چیزهای خوب زندگی و اولویت دادن به مسألهی دلسوزی و همدلی میتواند به بخشش وزن بیشتری بدهد و انگیزهی لازم برای پیشروی را در شما ایجاد کند. همیشه منتظر بازی سرنوشت نباشید، خودتان برای زندگیتان معنا بسازید.
۵. هدف اصلی سلامت عاطفی است
بخشش میتواند نکات زیادی دربارهی همدلی، مهربانی و همدردی با دیگران را به شما آموزش دهد. زندگی طولانی است و ممکن است باز هم اتفاقات ناعادلانهی دیگری را هم تجربه کنید. فراموش نکنید سلامت روان به اندازهی سلامت جسم مهم است و به شما کمک میکند تا در برابر فشارهای عاطفی مقاومت کنید.
اگل میگوید: «چشماندازهای مثبت، انتخابهای سالم، سیستم پیشتیبانی قوی و گذشتن از احساسات دشوار و پیچیده مانند ابزارهایی است که در زندگی استفاده میکنید. هرچه ابزار بیشتری در چنته داشته باشید وضعیت بهتری خواهید داشت.»
۶. برای خوشبخت شدن تلاش کنید
این طبیعی است که دوست داشته باشید کسی که شما را آزار داده مجازات شود.اما حقیقت این است که همیشه این اتفاق پیش نمیآید. بعضی از افراد توانایی تشخیص درد را ندارند. عدهای اشتباهات خود را نمیبینند یا به آنها اهمیت نمیدهند. ممکن است برای کار خود توضیخی ندهند و حتی عذرخواهی هم نکنند.
اگر ناراحتی و کینه را در دل خود نگه دارید فقط به آنها قدرت بیشتری دادهاید. به جای اینکه بگذارید گذشته مانع شما شود، از تجربیات خود در این اتفاقات استفاده کنید تا قدمهای بعدی را با احتیاط بیشتری بردارید. تمرین بخشش و تلاش برای رقم زدن بهترین زندگی، به شما در راه رسیدن به زندگی شاد و آرام کمک میکند.
سخن آخر
تمرین کردن برای بخشش به ظاهر سخت است اما مهارتی است که میتوانید در خودتان ایجاد کنید. درست است که بخشیدن بعضی از افراد غیرمنصفانه است و هر کسی میتواند به شما صدمه بزند، اما بخشش میتواند به شما کمک کند تا از کنار احساسات منفی و آزار دهنده عبور کرده و آرامش را پیدا کنید.
#توسعه _فردی
#مشاور_خانواده
#جوان
#نوجوان
#خانواده
#امنیت _جامعه
#کنترل_خشم
#اضطراب
#تقویت_حافظه
#پدر_بزرگ
#مادر _بزرگ
# روزنگار مشق شب:
#روزنگار #تقویم #تقویم مشق شب #رویدادتاریخی #رویدادمذهبی #رویدادملی #ولادت #وفات
19.
#وفات آیتاله طالقانی اولین امام جمعه تهران
#روز حل سودوکو
#روز خرس عروسکی