اخبار فرهنگی، ادبی، هنری ایران, اخبار کارگاه های مهارت زندگی, اخبار مشق شب, کارگاه مهارتی, کارگاه‌های مهارتی

مهرطلبی چیست؟

یکی از الگو های رفتاری و شخصیتی مخرب در افراد مهرطلبی است . مهرطلبی در واقع تلاش و تقلای فرد برای دوست داشته شدن از سوی افراد است که در نهایت نتیجه معکوس خواهدداشت و باعث تنهایی فرد می شود. مهرطلبی یکی از رایج ترین الگو های رفتاری آسیب زا است که می تواند روان فرد را آزرده و آسیب های جدی به روابط فرد وارد کند.

شاید شما هم افرادی را مشاهده کرده باشید که بیش از اندازه مهربان هستند. بیش از حد محبت می کنند و حاضرند برای اطرافیان خود حتی از منافع خود نیز بگذرند.

 برای مثال فردی را تصور کنید که برای نگه داری خواهرزاده اش امروز کلاس خود را کنسل می کند در حالی که حسابی خود را برای ارائه این جلسه آماده کرده است.

 یا فردی که از استراحت دست می کشد تا همراه دوستش برای خرید برود و او تنها نباشد در حالی تمام هفته را منتظر تعطیلات بود تا به کار های شخصی خود برسد.

بعد از کار همکارش را تا مقصد دوری می رساند در حالی که خودش برای کار مهم تری عجله دارد و احتمالا می گوید اشکالی نداره سر راهم بود در حالی که اینطور نیست.

این کار ها همه خوب هستند و کسانی که الگوی رفتاری این چنینی دارند افراد مهربان و خوش قلبی تلقی می شوند که همیشه از سوی اطرافیان تشویق می شوند و به ظاهر مورد ستایش اطرافیان قرار میگیرند. در صورتی که واقعیت چیز دیگری است نباید خوش قلبی و مهربانی را با مهرطلبی و از خود گذشتگی بیش از حد اشتباه گرفت. رفتار هایی که حاضر است برای راضی و شاد نگه داشتن اطرافیان از منافع خود در همه امور و راحتی آسایش خود بگذرد. این گونه رفتار های فرد مهرطلب آنقدر می تواند حاد و گاها آزار دهنده شود که اطرافیان را معذب کند و دیگران ترجیه دهند از او دور باشند .

در واقع فرد مهرطلب تمایل دارد دیگران همیشه از او راضی باشند. البته انسان به صورت ذاتی تمایل به خواشحال کردن دیگران دارد و این کار می تواند در روحیه فرد نیز تاثیرات خوب و مطلوبی داشته باشد. اما راضی و شاد کردن دیگران به هر قیمتی تنها باعث آسیب روانی بیشتر و شکست در روابط فرد می شود.

 

 

چه عواملی باعث ایجاد مهرطلبی می شود؟

مهرطلبی در واقع  ریشه در کودکی های فرد دارد. این افراد به دلایلی  نیاز دارند تا بیشتر از حد متعادل به دیگران مهر بورزند و بیش از دیگران برای رفع نیاز های آنان بکوشند. حتی اگر در این راه مجبور شوند تا از خواسته های خود دست بکشند و کاری را بر خلاف میل خود انجام دهند. در نهایت افراد مهرطلب تبدیل به افراد شکست خورده ای می شوند که تمام زندگی خود را صرف برطرف کردن نیاز های دیگران و راضی نگه داشتن آن‌ها کرده اند و همیشه از خواسته های خود دست کشیده اند تا انسان بهتر و مهربان تری به نظر برسند.

روانشناسان ریشه رفتار های اینچنین را در سه چیز بیان می کنند .

افکار و اندیشه های فرد: تصور می‌کند اگر به دیگران کمک نکند کار اشتباهی مرتکب شده است.

عادت های رفتاری : از کودکی برای از خودگذشتگی تشویق و تربیت  شده و به این کار عادت دارد.

ملاحظات احساساتی : در صورت عدم کمک به دیگران یا تلاش برای راضی نگه داشتن آن‌ها احساس ترد شدگی می‌کند یا با حساسات منفی احاطه می‌شود.

به عبارتی دیگر می‌توان مهرطلبی را از نشانه های کمبود عزت نفس دانست . کودکانی که در کودکی مورد بد رفتاری والدین ویا بزرگ تر ها رنج می‌برده اند حال می‌کوشند تا با کمک به دیگران و ازخودگذشتی به نوعی خود را از قرار گیری در شرایط مشابه نجات دهند. در واقع این رفتار مهربانی و محبت به دیگران نیست . بلکه همچون باجی است که فرد برای قبول شدن از سوی دیگران می‌پردازد.

 

رفتار هایی که نشان دهنده مهرطلبی است

زیاد از حد معذرت خواهی کردن

یکی از شایع ترین نشانه های مهرطلبی معذرت خواهی زیاد از حد است از این که خودتان هستنید و معذرت خواهی‌های بیجا و به دلیل چیزهایی حتی نقشی در وقوع آن ندارید نشانه مهرطلبی است.

عدم توانایی نه گفتن

افراد دچار مهرطلبی حاضراند برای راضی نگه داشتن دیگران از همه منافع خود بگذرند و اغلب نمی‌توانند در مقابل خواسته‌های دیگران نه بگویند این مسئله گاها برای این افراد  مشکلات و چالش های مختلفی را ایجاد می‌کند و ایشان را به دردسر می اندازد.

تلاش بیش از حد برای خوشحال کردن دیگران

در مقابل حساسیت در برابر ناراحتی دیگران تلاش برای شاد کردن آنان است افراد مهرطلب معمولا عادت دارند برای شادی دیگران از خود گذشتگی زیادی نشان دهند. حتی این افراد برای راضی و شاد نگه داشتن دیگران به راحتی از اهداف خود و دست می‌کشند و حاضرند برنامه خود را تغییر دهند.

تلاش برای جلب رضایت و تشویق دیگران

افراد مهرطلب بیش از هر کسی می‌کوشند تا تشویق و تمجید دیگران را به دست آورند. تحسین نشدن از سوی دیگران احساس ناکافی بودن به فرد می‌دهد و به دلیل کمبود عزت نفس باعث احساس نارضایتی و غم می‌شود. البته افراد مهرطلب می‌کوشند تا حساسات منفی خود را نیز کاملا پنهان نمایند.

موافقت همه جانبه با دیگران

عزت نفس پایین در افراد مهرطلب باعث می‌شود که در هر بحثی نظرات غالب را بپذیرد و حتی اگر عقیده متفاوتی داشته باشد از بیان کردن آن صرف نظر کند. البته کار در این جا به اتمام نمی ‌سد .و فرد برای پذیرفته شدن از سوی دیگران نظرات مخالف عقایدش را نیز می‌پذیرد و با آن‌ها موافقت می‌کند.این مسئله در نهایت می تواند فرد را مجبور به انجام کار هایی کند که موافق عقاید او نیست .

 

احساس مسئولیت در مقابل احساسات دیگران

البته که صحبت‌ها و رفتار های ما در دیگران موثر است و لازم است در زندگی به این موضوع توجه کنیم تا از عواقب رفتارهایمان بر دیگران آگاه باشیم . اما در افراد دچار مهرطلبی حساسیت به تاثیر بر دیگران بیشتر است. برای مثال زمانی که فردی کمی غمگین به نظر برسد فرد تصور می‌کند به دلیل رفتار قبلی خودش او دلگیر شده است و خود را مسئول احساسات دیگران می داند . فرد مهرطلب می‌کوشد تا احساس بد اطرافیان خود را از بین ببرد در حالی که او دلیل این ناراحتی نیست و شاید تلاش‌های ایشان بی نتیجه باشد.

افراد مهر طلب معمولا تحمل عصبانیت و دلخوری دیگران را ندارند می‌کوشند تا خود را تغییر دهند تا مطابق با نظر اطرافیان خود باشند و موجب ناراحتی و دلخوری بقیه نشوند. مواجه شدن با اطراف مختلف و تغییر رفتار در مقابل هر کدام فرد را دچار سردرگمی می‌کند.

عوارض مهرطلبی

اگر چه افراد مهرطلب در ظاهر افراد محبوبی به نظر می‌رسند اما در واقع در طول زمان با زیاده روی در محبت به دیگران ارزش خود را زیر سوال می‌برند و یا دیگران را معذب می ‌کنند . افراد دچار مهرطلبی علاوه بر روابط اجتماعی در روابط خانوادگی خود نیز دچار مشکلات زیادی می‌شوند و معمولا روابط عاطفی موفقی نخواهند داشت. این گونه افراد معمولا بیشتر درگیر روابط یکطرفه خواهند شد که تلاش های یک سمت رابطه برای نگه داری و شاد نگه داشتن مخاطب خود بیشتر است.

از طرفی عدم موفقیت فرد مهرطلب برای کمک به اطرافیان و شاد نگه داشتن آن‌ها باعث ناراحتی و احساس منفی در آنها می‌شود. یکی از شاخصه‌های افراد مهرطلب شوخی ها و رفتار های خود تخریبگر است که فرد می کوشد خود را پایین تر و کم تر از چیزی که هست نشان دهد و یا موفقت های خود را بی ارزش جلوه دهد تا باعث احساس منفی فرد مقابل خود نشود.

افراد مهرطلب در محیط های کاری نیز دچار مشکلات زیادی می‌شوند. این افراد همیشه نیاز به توجه و تشویق زیادی از طرف مدیران خود دارند و عدم دیده شدن و توجه به این افراد باعث سر خوردگی فرد می‌شود. همچنین ممکن است به علت کمبود عزت نفس و خودباوری خود را دست کم بگیرند و از بیان صحبت های خود بپرهیزند.

افراد مهرطلب معمولا جدی گرفته نمی‌شوند و کمک ها و  محبت های انان غیر حقیقی به نظر می‌رسد. به علت رفتار های اغراق آمیز این افراد معمولا روابط صمیمانه ای را تجربه نمی‌کنند و اغلب درگیر روابط سطحی و زودگذر هستند.

مقابله با مهرطلبی

  • نه گفتن را تمرین کنید و برای تصمیم خود مصمم باشید.
  • برای خود ارزش قائل شوید و زمانی را به خود اختصاص دهید.
  • به خاطر داشته باشید شما مسئول رفتار و احساسات دیگران نیستید.
  • لازم نیست همیشه آدم خوب و نجات دهنده‌ای باشید گاهی می‌توانید در مقابل خواسته دیگران نه بگویید
  • بر هیجانات خود کنترل داشته باشید و احساسات نادرست را مدیریت و اصلاح نمایید.
  • برای رسیدن به خواسته های خود برنامه ریزی کنید. اجازه ندهید خواسته های دیگران شما را از کاری که می خواهید انجام دهید باز دارد.
  • سعی کنید در بحث های مختلف مشارکت نمایید و با اعتماد به نفس نظرات و عقاید خود را بیان کنید. به خاطر داشته باشید حتی اگر کسی شما را تایید نکند این به معنای اشتباه بودن عقاید شما نیست و برای این موضوع نیاز به تایید دیگران ندارید.

کارگاه_مهارتی

#کارگاه _مهارت _زندگی

لامت _و _روان

#خود_آگاهی

#توسعه _فردی

#خانواده

#اهمیت خانواده

#خانواده سالم

#مشاور_خانواده

#جوان

#نوجوان

#خانواده

#امنیت _جامعه

#تفکر انتقادی

#محیط_کار_سمی

#کنترل_خشم

#اضطراب

#تقویت_حافظه

#مشق_شب

#انتشارات_مشق_شب

#تاب آوری

#فراموشی

#قدر_دانی

#احترام

#احترام_به_دیگران

#مهارت_های_برتر

#ذهن_آگاهی

#مدیتیشن

#افسردگی

#سفر

#اولیا_و_مربیان

#مدرسه
#ارتباط_موثر_والدین_و_مربیان

#تاثیر_سفر سلامت روان

#خشم

#ترس

#آرامش

#مثبت_گرایی

#روانشناسی_زرد

#احترام_به خود

#ارتباط_موثر

#همسایه

#خود_کم_بینی

#آداب_همسایه_داری

#آداب_گفت_و_گو

#ADHD

#اختلال_بیش_فعالی

#رضا هوشمند

# روزنگار مشق شب:


#روزنگار  #تقویم  #تقویم مشق شب  #رویدادتاریخی  #رویدادمذهبی     #رویدادملی   #ولادت   #وفات

10

#روز _بی‌_ضرر _بودن

بازگشت بە لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ دو = 8