چگونه دیگران را ببخشیم؟
ریشه احساسات منفی که باعث میشود کسی متوسل به سرزنش دیگران و گرفتار خشم و رنجش گردد، بترسد و دچار تردید، غبطه و حسادت شود، ناتوانی در بخشودن دیگران است که به شیوههای مختلف به ما آسیب میرساند.
NLP و برنامهریزی ضمیر ناخودآگاه در رابطه با رنجش ها
وقتی کودک هستیم و بزرگ میشویم، از مرحلهای عبور میکنیم که در آن عدالت برای ما بسیار مهم است. به «انصاف» بهای فراوان میدهیم.
از هر حادثه و صحنهای در زندگیمان که منصفانه به نظر نمیرسد، ناراحت میشویم به خصوص اگر این موضوع مربوط به خود ما باشد.
هرگاه احساس کنیم که با ما یا دیگران غیر منصفانه برخورد شده است، آنرا حملهای متوجه خود میبینیم. عزت نفس شکستنی ما تهدید میشود و با خشم و رنجش واکنش نشان میدهیم.
این مرحله طبیعی از رشد ماست تا دوران کودکی را پشت سر بگذاریم و به بلوغ برسیم و همه این موارد ناشی از برنامهریزیهای قدرتمندی است که در سطح ضمیرناخودآگاه انجام گرفته است.
اما بعضیها در این مرحله متوقف میشوند و هرگز به سطح بالاتری ارتقا نمییابند. بررسیهای nlp نشان میدهند که اگر به ما اهمیت دست کشیدن و قدرت بخشش را آموزش نداده باشند، تجربه بخشودن را پیدا نمیکنیم.
اگر دقیق و مواظب نباشیم، زندگیمان را بر اساس خشم در قبال دیگران طراحی میکنیم. بسیاری از روانشناسان و روانپزشکان همه مدت فعالیت خود را صرف کمک به اشخاص میکنند تا با گذشتههای ناخوشایند خود کنار بیایند.
بخشش اولین گام برای افزایش عزت نفس
یکی از قدرتمندترین و رهایی بخشترین تصمیماتی که میتوانید بگیرید این است که کسانی را که به هر طریقی شما را رنجاندهاند، ببخشید.
تنها با بخشودن دیگران میتوانید خود را آزاد کنید و به همین دلیل است که اغلب ادیان، بخشیدن و عفو کردن را مورد تایید قرار دادهاند و آن را قدم اول به سوی آرامش ذهن و افزایش عزت نفس ارزیابی میکنند.
تصورش را بکنید اگر قدرت بخشش داشتید و از کسی یا موضوعی در این دنیا خشمگین نبودید، چه اتفاقی می افتاد؟ تصور کنید کاملاً مثبت، خوشبین، بشاش، با عزت نفس فراوان و اعتماد به نفس نامحدود هستید.
تصور کنید انسانی گرم، دوستانه و مهربان هستید و از آرامش درونی برخوردار میباشید. همه اینها در صورتی میسر میشوند که بتوانید دیگران را ببخشید.
برای ساختن یک زندان به دو نفر احتیاج است.
بعضیها با یک فرض اشتباه از بخشودن و گذشتن خودداری می ورزند. آنها فکر میکنند که با بخشیدن، رفتار کسی که از او رنجیدهاند را تایید میکنند.
فکر میکنند اگر طرف مقابل را ببخشند به او لطفی کردهاند. حتی فکر میکنند که او را رها کردهاند و به همین دلیل مصمم میشوند تا این کار را انجام ندهند.
این در حالی است که برای ساختن یک زندان به دو نفر احتیاج است: یکی زندانی و دیگری زندانبان.
هر دوی اینها در زندان هستند. وقتی شما طرف مقابل را آزاد میکنید، خودتان را آزاد کردهاید. مجبور نیستید رفتار او را تایید کنید. شما او را میبخشید برای اینکه در باقیمانده عمرتان راحت شوید و این همان قدرت بخشش است. بنابراین بخشودن، اقدامی به سوی خود و نوعی خودخواهی است و هیچ رابطهای با طرف مقابل ندارد.
وقتی از کسی عصبانی باقی میمانید، کنترل عاطفی خود را به او واگذار میکنید. به او امکان میدهید که از فاصله دور شما را کنترل کند. با نبخشیدن، به آن شخص امکان میدهید که بر زندگی احساسی و عاطفی شما مسلط شود و در نتیجه عزتنفس شما روز به روز کاهش مییابد.
راه بخشیدن بسیار ساده است. هر گاه به آن شخص میاندیشید، از قانون جایگزینی استفاده کنید و بگویید: «خداوند او را ببخشاید. من او را میبخشم و برایش روزگار خوشی را از خداوند مسالت دارم» نمیتوان کسی را بخشید، برای او آرزوی موفقیت کرد و در ضمن از او عصبانی بود. اندیشه مثبت، اندیشه منفی را از بین میبرد.
میتوانید با قبول مسوولیت سهم خود در آن اتفاق، بر سرعت آزادسازی طرف مقابل بیفزایید. به ندرت اتفاق میافتد که حادثهای در خلاء انجام پذیرد. تقریبا بدون استثنا شما هم کاری کرده اید که به این اتفاق کمک کرده است. بنابراین برای اینکه قدرت بخشش در شما افزایش یابد، باید سهم خود را هم در نظر بگیرید.
میتوانید بگویید: «من مسوول هستم. نباید خودم را درگیر آن اتفاق میکردم. نباید آن کار را میکردم. من او را به طور کامل میبخشم و از کاری که انجام داده است، صرف نظر میکنم».
ممکن است در شروع، بخشیدن دیگران برای شما دشوار باشد. گفتن این کلمات شاید برایتان سخت باشد. بسیاری از مردم تمام زندگی شان حول این موضوع میگردد. نگران آنند که اگر از کسی یا موضوعی شکایت نکنند،حرفی برای گفتن نداشته باشند.
وقتی دیگران را میبخشید، احساس میکنید که سبک تر شدهاید. وقتی اندیشههای خشم و رنجش از بین میروند، اندیشههای مثبت، ذهن شما را پر میکنند و انرژی و اشتیاق بیشتری پیدا میکنید. احساس میکنید قویتر شدهاید و از اطمینان بیشتری برخوردارید. آینده به رویتان باز می شود و روز به روز عزت نفس شما افزایش می یابد.
وقتی تصمیم به بخشیدن میگیرید، به این فکر نکنید که دوستان و دیگران درباره شما چه میگویند. احتمالاً آنها هم از شنیدن گله ها و شکایات شما خسته شدهاند. در واقع وقتی شروع به بخشیدن میکنید، اغلب به این نتیجه میرسید که تنها پیوند و اتصال شما با بعضی از اطرافیانتان، همین جلسات گله گزاری است. وقتی تصمیم میگیرید دیگران را ببخشید، ممکن است به این نتیجه برسید که برخی از اطرافیانتان افراد آنقدر مناسبی نیستند که با آنها صحبت کنید.
چهار گروهی که برای افزایش عزتنفس باید آنها را ببخشید.
اگر در اندیشه تغییر دادن زندگی خود هستید و میخواهید قدرت بخشش را در خود تقویت کنید، باید چهار گروه را ببخشید:
۱– پدر و مادر
خواه در قید حیات باشند یا نباشند، باید قطعا آنها را به خاطر اعمال و رفتارشان ببخشید. باید از آنها متشکر باشید که به شما امکان حیات دادهاند. آنها بودند که شما را به این دنیا آوردند. اگر از زنده بودن خوشحالید، میتوانید آنها را به خاطر هر چیز دیگری مورد عفو قرار دهید. دیگر از آنها شکایت نکنید.
قدرت بخشش پدر و مادر
۲– افرادی که با آنها رابطه شخصی نزدیک دارید.
گروه دومی که باید آنها را ببخشید، اشخاصی هستند که با آنها روابط شخصی نزدیک دارید. ازدواج و سایر روابط نزدیک میتوانند به شکل گستردهای بر روی عزت نفس و احساس خود ارزشمندی شما تاثیر بگذارند.
اما توجه داشته باشید که در اغلب موارد شما تا اندازهای در مشکلی که پیش آمده مسوولیت داشته اید. از استحکام اخلاقی لازم بهرهمند باشید و بگویید: «من مسوول هستم» و بعد آنها را مورد بخشش قرار دهید. بگویید: «من او را به خاطر هر کاری که کرده است، میبخشم». هر بار که این حرف را بزنید، قدمی به جلو بر میدارید و دیری نمیگذرد که دیگر مشکلی در میان نخواهد بود.
نامه نوشتن برای افزایش قدرت بخشش
نامه نوشتن وسیله مناسبی است که شما را برای همیشه از ناراحتی در روابطتان دور کند و از خشم و رنجش رها سازد.
بنشینید و برای طرف مقابل نامهای بنویسید و او را ببخشید. این نامه از سه بخش تشکیل می شود:
اول، می گویید: «تو را به خاطر همه کارهایی که کردی تا من ناراحت شوم، میبخشم».
دوم، فهرستی از همه کارهایی که هنوز از آنها آگاهی دارید تهیه کنید. ممکن است چندین صفحه در این مورد بنویسید.
سوم، نامه را با نوشتن «برایت آرزوی موفقیت میکنم»، به پایان برسانید.
نگران واکنش طرف مقابل نباشید. این به شما ارتباطی ندارد. هدف شما این است که خودتان را آزاد کنید و به آرامش ذهنی برسید و به سمت زندگی عالیای که در پیش دارید، حرکت نمایید.
۳– همه کسانی که شما را اذیت کرده اند.
سومین گروهی که باید آنها را ببخشید، همه کسانی هستند که به شکلی شما را در زندگی رنج دادهاند. آنها را رها کنید. مدیر، شرکای تجاری، دوستان، کسانی که به شما خیانت کرده اند و همه کسانی که برایتان تولید اندوه نمودهاند را ببخشید. فهرست خود را پاکسازی کنید.
قدرت بخشش دیگران
۴– خودتان
شخص چهارم و آخری که باید او را ببخشید، خود شما هستید. باید خود را قطعا به خاطر کارهای احمقانه، بی معنی، بدون فکر و یا ظالمانهای که صورت دادید، ببخشید. اشتباهات گذشته را با خود حمل نکنید. این مساله مربوط به آن زمان بود و حالا زمان تغییر کرده است. مطمئن باشید که با این کار، قدرت بخشش در شما افزایش خواهد یافت.
اینگونه به موضوع بیندیشید: وقتی در گذشته کاری کردید که هنوز نسبت به آن احساس بدی دارید، همان شخصی که امروز هستید، نبودید. در آن زمان آدم متفاوتی بودید. جوانتر بودید. تجربه کمتری داشتید و خود واقعی خویش نبودید. شما شکل نابالغ شرایط بالغانه امروز خود بودید. از کوبیدن و سرزنش کردن خود به خاطر کاری که مربوط به مدتها قبل است، خودداری کنید.
قدرت بخشش خودتان
در nlp به این نکته توجه میشود که وقتی کسی به خاطر اتفاقی که در دوران کودکی برای او افتاده است عمیقا ناراحت است، لحظهای فرا میرسد که میگوید: «تقصیر من نیست».
گاه شما کاری کردید یا کاری را با شما کردند که بیش از حد جوان و کم تجربه بودید و نمیدانستید که چه میگذرد و یا نمیتوانستید آن موقعیت را تغییر دهید. این تقصیر شما نبود. شما بهترین کاری را که میتوانستید، انجام دادید و این یکی از پیش فرضهای nlp میباشد. اشکالی متوجه شما نیست. خود را ببخشید و از قلاب آزاد کنید.
بگویید: «خودم را به خاطر همه اشتباهاتی که مرتکب شده ام، می بخشم. من آدم خوبی هستم و آینده ای درخشان در انتظارم است». هرگاه به یاد آن حادثه میافتید، بگویید: «من خودم را کاملا میبخشم» و بعد به زندگی خود برسید.
هشدار نهایی در رابطه با عدم بخشش
بیشتر افراد با موضوع بخشودن آشنا هستند. در اغلب ادیان به این مساله اشاره شده است. ان ال پی هم با تمرین ها و تکنیکهای قدرتمند خود به این مساله توجه میکند. شما میدانید که باید کسانی را که در زندگی شما را ناراحت کردهاند، مورد بخشش قرار دهید. اما در این میان خطر بزرگی وجود دارد.
این خطر وجود دارد که اگر حتی یک حادثه ناراحت کننده مربوط به گذشته را مورد بخشش قرار ندهید، شاید تمام زندگیتان مختل شود. اینکه نخواهید فقط یک نفر یا یک موقعیت را ببخشید، در حکم ترمزی است که پیشرفتهای لحظهای شما را مختل میسازد. تعداد بسیار زیادی از افراد وجود دارند که به سبب رنجشی که در قبال دیگران دارند، از بخشودن آنها خودداری میکنند.
بنابراین هرگز به رهایی و آزادی نمیرسند و هیچ وقت قدرت بخشش را تجربه نمیکنند.
اجازه ندهید این اتفاق برای شما بیفتد. باید از شجاعتی برخوردار باشید که همه را مورد بخشش قرار دهید. استثنایی قائل نشوید. نباید کسی در زندگی شما وجود داشته باشد که هنوز از او ناراحت باشید. ذهن شما باید در آرامش قرار داشته باشد.
#مشاور_خانواده
#امنیت _جامعه
#مهارت_های_برتر
#مدیتیشن
#سفر
#تاثیر_سفر سلامت روان
#خشم
#آرامش
#مثبت_گرایی
#روانشناسی_زرد
#احترام_به خود
#ارتباط_موثر
#همسایه
#آداب_همسایه_داری
#ADHD
#اختلال_بیش_فعالی
#رضا هوشمند
# روزنگار مشق شب:
#روزنگار #تقویم #تقویم مشق شب #رویدادتاریخی #رویدادمذهبی #رویدادملی #ولادت #وفات
16
#روز معماری
#روز بخشش و شادی
#جشن مهرگان
#روز ملی کودک